История на алуминиевата дограма История на алуминиевата дограма - SN PLAST - град Варна 1

История на алуминиевата дограма

История на алуминиевата дограма

История на алуминиевата дограма

by admin_snplast |декември 8, 2020 | Blogs

В днешно време на пазара можете да откриете разнообразие от алуминиева и PVC дограма. Несъмнено и двата материала имат редица предимства, които ги прави предпочитани. Но в тази статия ще обърнем внимание на алуминиевата дограма. И ще Ви разкажем малко от нейната история и как се е превърнала в един от най-предпочитаните избори за нашия дом.

Алуминият като строителен материал е използван за първи път в началото на 19 век. Но много бързо добива популярност заради изключителните си качества. Той е лек, но в същото време здрав и неподатлив на корозия. Не се деформира под въздействие на атмосферните влияния и лесно се поддържа.

Основната причина алуминият да започне да се използва за направата на профили за прозорци са небостъргачите в САЩ. През 1920 година започнало масовото им строителство в градовете Ню Йорк и Чикаго. Заради особеностите на сградите, архитектите предпочитали по-големите и широки прозорци, за да бъдат стаите по-топли и светли.

По тези причини станало ясно, че използването на метални рамки би било непрактично. С развитието на технологиите била изработена и първата алуминиева дограма. Остарелите единични стъкла също били заменени от двойни стъклопакети с изолирано стъкло.

За първи път алуминиевата дограма е била използвана за построяването на Емпайър Стейт Билдинг. Алуминиевата дограма не само, че изглеждала по-добре, но и била достатъчно здрава, за да може да се експлоатира безопасно.

След завършването на този небостъргач, много архитекти започнали да използват алуминиевата дограма в проектите си. Например Франк Лойд Райт използвал алуминия широко и за покривни конструкции, врати и за облицоване на различни повърхности.

С това ще приключим тази статия. Надяваме се да Ви е било интересно да научите нещо ново за така познатата ни алуминиева дограма.

5/5 - (1 vote)
Share this post:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *