Кога трябва да замените дървената дограма с PVC или алуминиева? Кога трябва да замените дървената дограма с PVC или алуминиева? -

Кога трябва да замените дървената дограма с PVC или алуминиева?

КОГА ТРЯБВА ДА ЗАМЕНИТЕ ДЪРВЕНАТА ДОГРАМА С PVC ИЛИ АЛУМИНИЕВА?

Кога трябва да замените дървената дограма с PVC или алуминиева?

by admin_snplast |декември 18, 2023 | Blogs

Макар че алуминиевата и PVC дограма са най-разпространени на българския пазар, има още много сгради и къщи, които имат дървени прозорци.

Те присъстват не само в старите части на градовете, но и в много модерни квартали. Несъмнено дървото има неповторима красота и час, но без правилна поддръжкаще превърне отоплението на дома Ви в истинско предизвикателство. За съжаление, когато нямате време да се грижите редовно за тях, е време да помислите за промяна.

Често получаваме въпроси като: „Трябва ли да сменим старата дървена дограма?” и „Как да разберем, че дървените прозорци са за смяна?”. В тази статия ние, от СН Пласт, ще отговорим на най-често задаваните ни въпроси и ще насочим вниманието Ви към най-добрите алтернативи. А именно –  алуминиевата и PVC дограма.  koga-tryabva-da-zamenite-darvenata-dograma-s-pvc-ili-aluminieva

Кога трябва да смените дървената дограма? 

Повечето професионалисти казват, че дали трябва спешно да замените дървените прозорци , зависи от тяхното състояние. Дървото е материал, който е подвластен на атмосферните условия. Той се разширява и свива при много топло или студено време. Ето защо, редовната и внимателна поддръжка е от решаващо значение за неговите качество и ефективност.

Много собственици на домове с дървени прозорци смятат, че не е необходимо да влагат големи усилия в поддръжката им. Но, без последователна и редовна грижа, процесът на гниене е започнал и с времето се е появило изкривяване, което на свой ред затруднява отварянето и затварянето им.

Обикновено хората се насочват към смяна на дограмата, когато се появят очевидни причини като счупено стъкло, невъзможност за отваряне или затваряне, рязко повишаване на сметките за електроенергия. Има още няколко ситуации, в които е необходимо да подмените задължително дограмата си като:

  • Замъгляване на стъклата.
  • Влизане на вода по време на дъжд през прозорците.
  • Счупване на механизмите за отваряне и затваряне.
  • Лош външен вид на дървото.

Ако Вашите прозорци отговарят на горното описание, не го мислете повече – насочете се към по-модерни и лесни за подръжка видове дограма. Добрата новина е, че тази промяна ще увеличи стойността на имота Ви и в същото време ще намали необходимата поддръжка и ще направи дома Ви енергийно по-ефективен.

Понякога един или два изолирани проблема могат да бъдат отремонтирани. Но, тук е моментът да помислите заслужава ли си. Ако нямате време и средства, които да вложите в поддръжката на дървото, а разходите се увеличават – по-добре е да инвестирате в нова дограма.

Ако сте идентифицирали повече от един проблем, тогава замяната е добър вариант за обмисляне.

Дървена или PVC дограма

Можем да кажем, че дървото е изключително здрав материал, но при нередовна поддръжка започва да гние и да променя формата си. От друга страна, PVC дограмата е разработена с идеята не само да бъде здрава, а и да издържи дълги години, без да промени своя добър външен вид. Тя не се разгражда структурно и не се нуждае от скъпоструваща подддръжка.

Най-общо казано – дървото е по-здраво от панелите от PVC пяна, но панелите от PVC пяна са изключително здрави и направени да издържат.

В зависимост от качеството на изработката, монтажа и поддръжката, дървените прозорци могат да издържатдо 45 години. Но, това рядко се случва, защото често хората нямат време или средства, за да се грижат за тях правилно.

Дограмата от PVC обикновено издържа около 20 години, но този срок отново може да варира до 45 години, в зависимост от качеството на изработката и монтажа. Тук, за разлика от дървото, липсва трудоемката поддръжка.

PVC дограмата има и множество предимства като:

  • Достъпна цена – ако разпологате с ограничен или точно определен бюджет, най-добрите варианти са алуминиева или PVC дограма. За разлика от тях, дървото е скъп материал както за производство, така и за монтаж и последваща грижа.
  • Отлична изолация –  PVC- то има страхотни изолационни свойства, но внимавайте, тъй като не всички профили на прозорци са еднакви. Трябва да изберете подходящ профил за Вашия дом, който да Ви осигури най-добрата енергийна ефективност. Ние, от S&N Plast,ще Ви предложим ефективни решения за Вашия дом или бизнес.
  • Поддръжка – PVC прозорците Ви осигуряват най-добрия външен вид с малко усилия, което е нещо, което всички желаем. Те може да изглеждат  като чисто нови дълги време, като единствено трябва да ги забърсвате от прах с мека кърпа.
  • Издръжливост – Тъй като PVC -то е некорозивен материал, не е нужно да се притеснявате за гниене или ръжда. Те са изработени, така че да не избледняват при продължително излагане на слънце, за разлика от други материали за прозорци.
  • Продължителност на живот – тя варира и зависи от качеството и монтажа.

koga-tryabva-da-zamenite-darvenata-dograma-s-pvc-ili-aluminieva-2

Дървена или алуминиева дограма? 

Вече Ви споделихме особеностите на дървените прозорци. Време е да разгледаме алуминиевата дограма.Алуминият като материал е невероятно твърд и лесно поддържа формата си. Няма значение дали е изложен на екстремно ниски температури, жега или силен вятър, той няма да се изкриви или деформира.

Благодарение на камерната си система и изолации, алуминиевите прозорци изолират домовете също толкова добре, колкото и другите видове прозорци.

Тъй като алуминият е невероятно здрав, не е необходимо рамките да са с голяма дебелина. Те могат  да бъдат направени по-тънки от другите видове. Това означава, че разполагат с по-големи стъклени площи, коетоще направи Вашия дом по-слънчев.

Тънките рамки са идеални за хора, които обичат панорамни прозорци и минималистичен стил, подчертаващ изчистените линии.

Алуминиевата дограма дава възможност да избирате между повече цветови възможности. Могат да се прилагат и матови, гланцови и дървесни покрития, което ви дава невероятен избор за покритие.

Друго предимство е, че алуминият е напълно рециклируем, следователно залагайки на него, Вие  намалявате своя въглероден отпечатък.

Ако искате издръжливи прозорци за Вашия проект, алуминият е най-добрият вариант поради неговата несравнима здравина и дълъг живот. Дървесината е податлива на атмосферни влияния, което може да доведе до изкривяване, гниене и свиване. Следователно -Вашите дървени прозорци може да се нуждаят от ремонт или подмяна по-рано от алуминиевите прозорци.

А знаете ли, че…?

Както за жилищни, така и за търговски сгради, трябва да изберете материал, който не привлича вредители. Дървото, освен естествен материал, може да привлече различни насекоми – от термити до мравки. Те причиняват значителни щети и може да се наложи да инвестирате значителна сума за подмяната или реставрацията на дървените прозорци.

Имайки това предвид, алуминият и PVC дограмата са най-добрият избор. Те не са податливи на такива „нападения” и ще Ви предложат енергийно ефективен и изолиран от шумове дом.

Не чакайте повече!

Поръчайте новата си дограма още ДНЕС, като се свържете с нашите консултанти на телефон: 0895 536 901

Rate this post
Share this post:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *